آشنایی سردبیران نشریات علمی با نمایه سازی در پایگاه های استنادی

آشنایی سردبیران نشریات علمی با نمایه سازی در پایگاه های استنادی

به گزارش گوپا کارگاه نمایه سازی نشریه در پایگاه های استنادی، تخصصی و اجتماعی در ISC برای ۳۰۰ سردبیر از نشریات علمی داخلی برگزار گردید.


به گزارش گوپا به نقل از موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، دومین کارگاه از سلسله کارگاه های آموزشی نمایه سازی نشریه در پایگاه های استنادی، تخصصی و اجتماعی در در موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) برگزار گردید. این کارگاه با مبحث نمایه سازی نشریه در پایگاه استنادی وب آو ساینس، اهمیت پایگاه و فرایندهای عملی و همینطور فرایند عملی نمایه سازی نشریه در وب علم (Web of Science-WoS) توسط اعضای هیئت علمی مرکز منطقه ای دکتر نرجس ورع و دکتر محمد رضا قانع برای سردبیران و کارشناسان نشریات برگزار گردید. در این کارگاه ۳۰۰ سردبیر از نشریات داخلی حضور داشتند. در این کارگاه آموزشی دکتر ورع به مبحث نمایه سازی نشریات در پایگاه استنادی وب آو ساینس و همینطور اهمیت پایگاه و فرایندهای عملی پرداخت. علاوه بر این، توجه به معیارهای ارزیابی و کسب استانداردهای لازم کمی و کیفی توسط نشریات هم مورد تاکید قرار گرفت. وی در ابتدا به خصوصیت های پایگاه وب آو ساینس پرداخت و اظهار داشت: امکان دسترسی به تمام منابع استناد شده در مقالات مختلف، امکان بررسی چکیده مقالات، دسترسی به مقالات علمی در جهت ایجاد امکان استفاده هدفمند اطلاعات روزآمد، امکان جستجو و گزارشگیری به شکل های مختلف، پشتیبانی از زبان های مختلف و همینطور ارزیابی و دسته بندی نشریات بر مبنای شاخصهای مختلف همچون این خصوصیت ها است. ورع به معیارهای نمایه شدن نشریات در پایگاه وب آو ساینس پرداخت و اظهار داشت: انتخاب نشریات برای نمایه شدن در پایگاه وب آو ساینس فرایندی است که با دقت بسیار زیاد انجام می گیرد. این فرآیند شامل سه گام اساسی، رزیابی دقیق مشخصات اولیه، بررسی معیارهای کیفی و کمی نشریه است. وی سپس چرخه فرآیند ارزیابی برای نمایه شدن را برای حاضرین در این کارگاه شرح داد و اظهار داشت: مجلاتی که از معیارهای کیفی برخوردار می باشند، ابتدا وارد نمایه استنادی منابع نوظهور استنادی (ESCI) می شوند. عضو هیات علمی مرکز منطقه ای علوم و فناوری افزود: مجلاتی که علاوه بر معیارهای کیفی، دارای معیار کمی مانند ضریب تاثیر هم هستند، بسته به حوزه موضوعی خود، در یکی از مجموعه های هسته یعنی (SCIE)، (SSCI)، (AHCI) نمایه می شوند. مجلاتی که در مجموعه ESCI نمایه می شوند، اگر ضریب تاثیر خویش را ارتقاء دهند، می توانند بعد از ارزیابی مجدد سالانه، وارد یکی از هسته های تخصصی یعنی (SCIE)، (SSCI)، (AHCI) شوند. دکتر قانع در کارگاه فرایند عملی نمایه سازی نشریه در وب علم (Web of Science-WoS) اظهار داشت: نمایه سازی به نشریه کمک می نماید تا هدف اصلی یعنی دسترسی مخاطبان در سطح گسترده به محتوای نشریه محقق شود. همچنین، در دسترس بودن به نوبه خود سبب بهبود شهرت نشریه بعنوان منبع قابل اعتماد که دارای اطلاعات باکیفیت بالا در زمینه حوزه تخصصی است، می شود. وی ادامه داد: علاوه براین، جست و جوی پایگاه های اطلاعاتی نخستین فعالیتی است که پژوهشگران بعنوان بخشی از مطالعه خود انجام می دهند، طبیعتاً به پایگاه های شناخته شده و معتبر رجوع می شود. بنابراین، نمایه شدن در یک پایگاه اطلاعاتی شناخته شده در زمینه حوزه تخصصی نشریه به افزایش خوانندگان کمک می نماید. قانع سپس به بیان سه خصوصیت در ارزیابی و انتخاب نشریه پرداخت و اظهار داشت: سه خصوصیت بدون جانبداری از ناشر، دانش موضوعی و انتخاب داخلی از موارد مهمی است که در ارزیابی ها مدنظر گرفته می شود. وی به دوره انتظار برای ارزیابی نشریه و شرایط دوره انتظار برای ارزیابی نشریه و همینطور ارزیابی سردبیری (کیفیت) و نشریات حذف شده پرداخت و اظهار داشت: در صورت عدم رعایت معیارهای کیفی، نشریه در دوره انتظار (منع صدور مجوز) قرار می گیرد و ارسال مجدد نشریه منوط به انتهای دوره انتظار است. قانع به اصول اولیه فرایند انتخاب نشریه پرداخت و اظهار داشت: بی طرفی، وسواس و پویایی همچون این اصول است. همچنین، برای ارزیابی نشریات از ۲۸ معیار استفاده می شود. ۲۴ معیار کیفیت طراحی شده برای انتخاب دقیق و بهترین عملکرد در سطح نشریه و چهار معیار تاثیر طراحی شده برای انتخاب تأثیرگذارترین مجلات در زمینه مربوطه با استفاده از فعالیت استنادی بعنوان شاخص اصلی تاثیر است. وی این کارگاه به موضوع هایی همچون نحوه ارسال نشریه و نشریات ایران در JCR پرداخت. در انتها این کارگاه آموزشی، جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد و به سوالات سردبیران نشریات پاسخ داده شد.

1401/03/05
16:58:58
5.0 / 5
335
تگهای خبر: علم , فناوری , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
گوپا