هلال ماه شوال در شامگاه ۹ فروردین رؤیت شدنی نیست رمضان ۲۹ روزه است
به گزارش گوپا، سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران با اشاره به این که هلال ماه شوال در شامگاه شنبه 9 فروردین رؤیت شدنی نیست، اظهار داشت: ماه رمضان 29 روزه خواهد بود.
کاظم کوکرم، سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران، در گزارش گوپا به نقل از مهر درباره ی رویت هلال ماه شوال ۱۴۴۶ ه. ق و زمان احتمالی اعلام عید سعید فطر در ایران توضیحاتی ارائه داد و اظهار داشت: برمبنای روال هر سال در استخراج هجری قمری، در شامگاه بیست و نهم ماه قمری مبادرت به رویت هلال ماه می نماییم. به همین دلیل، با توجه به این که امروز نهم فروردین ۱۴۰۴ و روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان است، نمی توانیم فردا را به عنوان روز عید فطر در ایران درنظر بگیریم. برای اینکه ماه قمری ۲۹ یا ۳۰ روز است و تحت هیچ شرایطی ممکن نیست ۲۸ یا ۳۱ روزه شود.
کوکرم اضافه کرد: لحظه ماه نو (New Moon) شنبه نهم فروردین ۱۴۰۴، حدود ساعت ۱۴: ۳۰ به وقت ایران اتفاق می افتد. بدین سان در لحظه غروب خورشید را اگر بطورمثال حدود ساعت ۱۸: ۳۰ برای خیلی از مناطق کشور درنظر بگیریم، در این صورت فقط حدود چهار ساعت از لحظه ماه نو گذشته است. این در حالیست که حداقل زمانی که باید از لحظه «ماه نو» بگذرد تا بتوانیم هلال ماه را ببینیم، برمبنای رکورد جهانی این پارامتر که در اختیار سید محسن قاضی میر سعید است، چیزی حدود بالاتر از ۱۱ ساعت و ۴۰ دقیقه باید از لحظه ماه نو گذشته باشد. بدین سبب در شامگاه شنبه ۲۸ رمضان یا نهم فروردین از نظر علمی نه با چشم غیرمسلح و نه با هیچ تلسکوپی قادر به رؤیت هلال ماه نخواهیم بود.
سردبیر اسبق مجله نجوم اضافه کرد: از آنجا که قاعده استخراج تقویم در عربستان و کشورهای تبعیت کننده از آن با ایران متفاوت می باشد، آنها به سبب غروب ماه بعد از خورشید، فارغ از رؤیت پذیر بودن یا نبودن هلال ماه، قاعدتا یکشنبه دهم فروردین را به عنوان روز عید سعید فطر اعلام خواهند کرد.
وی تصریح کرد: در سالیان اخیر بطور معمول ویدئوهایی از رصد هلال ماه در عربستان در فضای مجازی منتشر می کنند که با تلسکوپ و دوربین دوچشمی درحال رؤیت هلال هستند اما آن چه از نظر علمی محرز است، این هلال در شامگاه نهم فروردین از پشت چشمی تلسکوپ های متداولی که در ایران و عربستان دردسترس است با چشم قابل رویت نخواهد بود.
کوکرم اشاره کرد: گروه ها و انجمن های نجوم در ایران با بهره گیری از تلسکوپ های قدرتمند و پیشرفته، خیلی از رکوردهای جهانی معتبر و تایید شده در عرصه رؤیت هلال ماه را از طرف مراجع و نهادهای بین المللی در اختیار دارند. خیلی از رصدگرانی که در حوزه رؤیت هلال ماه در ایران فعالیت می نمایند مبنی بر علاقه شخصی یا شغل دانشگاهی دراین خصوص مشغولند و عمدتاً از رصدگران صاحب نام و با تجربه هستند. در چنین شرایطی لازم است تأکید کنم نظر کارشناسی رصدگران ایرانی هلال ماه این است که هلال شوال ۱۴۴۶ ه. ق به هیچ عنوان در شامگاه نهم فروردین/ ۲۹ مارس قابل رویت نیست و در صورت اعلام رؤیت هلال، رصدگران مربوطه مسلما مرتکب خطا شده اند. او همین طور گفت: طبق تفاوت قاعده استخراج تقویم در ایران و عربستان، از آنجائیکه قاعده استخراج تقویم در عربستان اینگونه است که موضوع غروب کردن یا غروب نکردن ماه بعد از غروب خورشید را در شامگاه بیست و نهم ماه قمری را درنظر می گیرند، با احتمال بالایی یکشنبه دهم فروردین را روز عید فطر اعلام خواهند کرد. همانطور که عربستان یک روز زودتر از ما ماه رمضان را شروع کرده، یک روز نیز زودتر به انتها خواهند رساند، هر چند واقعاً هلال ماه در شامگاه نهم فروردین در افق عربستان و ایران رؤیت پذیر نیست.
وی اضافه کرد: در ایران نیز برمبنای قاعده استخراج تقویم و توجه به رویت، یک روز دیرتر از عربستان هلال ماه مبارک رمضان اعلام گردید و این ماه به مدت ۲۹ روز در نهایت در دهم فروردین ۱۴۰۴ به انتها خواهد رسید. کاظم کوکرم در آخر اشاره کرد: بنابراین، آن چه که قطعی به نظر می آید، این است که ماه مبارک رمضان ۲۹ روزه خواهد بود و به احتمال زیاد، روز یازدهم فروردین، روز اول شوال و عید سعید فطر در ایران خواهد بود. البته تصمیم گیری غائی دراین خصوص برعهده مراجع عظام در ایران است.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران اشاره کرد: در شامگاه یکشنبه ۲۹ رمضان دهم فروردین، هموطنان می توانند به آسانی هلال ماه را در آسمان با چشم غیرمسلح ببینند و دوشنبه ۱۱ فروردین به احتمال قریب به یقین، روز اول ماه شوال و عید سعید فطر اعلام خواهد شد. از این بابت تأکید می کنم فرایندی که در ایران در حوزه استخراج تقویم هجری قمری و رؤیت هلال ناه در حال انجام می باشد، خوشبختانه بطورکامل مطابق با قواعد فقهی و اصول علمی مورد تایید نهادهای علمی بین المللی در عرصه رویت هلال ماه پیش می رود.
منبع: goopa.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب