رئیس مركز ملی تحقیقات جنوبگان خبر داد؛

طراحی الگوریتمی برای ردیابی سامانه کم فشار قطبی

طراحی الگوریتمی برای ردیابی سامانه کم فشار قطبی

به گزارش گوپا، رئیس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان ضمن اشاره به انتشار مقاله پژوهشگران ایرانی در یکی از مجلات پر استناد بین المللی، اظهار داشت: در این مقاله توانستیم الگوریتمی برای ردیابی سامانه کم فشار قطبی عرضه نماییم.



به گزارش گوپا به نقل از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، دومین نشست علمی-تخصصی «تشریح فعالیتهای انجام شده و پیش رو در جنوبگان» با هدف هم افزایی تجارب و اطلاع رسانی فعالیت ها و برنامه های انجام شده و درحال انجام مرکز ملی تحقیقات جنوبگان و با حضور مسؤلان، پژوهشگران و اساتید دانشگاه در محل پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار گردید.
‏در آغاز این نشست مرتضی توکلی رئیس ‏پژوهشگاه ضمن بیان خیر مقدم، به اهمیت مطالعه و تحقیقات در حوزه جنوبگان اشاره نمود و در ادامه از حمایت های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه مطالعات جنوبگان قدردانی نمود.
وی زمینه مطالعات اقیانوس ها را گسترده و مهم عنوان نمود و اظهار داشت: حوزه اقیانوسی یک حوزه ناشناخته و حیاتی می باشد بگونه ای که حیات ما به حیات اقیانوس ها بستگی دارد؛ ازاین رو ارزش مطالعه در این عرصه بسیار با اهمیت به حساب می آید.
توکلی حضور در مرزهای فراسرزمینی را یکی از آرزوهای کشور عنوان و اظهار نمود: برای ورود به جنوبگان دو رویکرد چرایی و چگونگی مطرح است، چرایی مطالعات در جنوبگان برای ما روشن است، چون یک منطقه ژئوپلتیک و مهم برای مطالعات علمی است؛ ولی این که چگونه باید وارد این مطالعات شویم، بدون شک احتیاج به ابزارها و تجهیزات داریم؛ ازاین رو نیاز است تا با برگزاری نشست هایی این تجربیات را به اشتراک بگذاریم.
حسین فرجامی رئیس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان هم در سخنرانی خود ضمن اشاره به انتشار مقاله مستقل پژوهشگران ایرانی در یکی از مجلات پر استناد بین المللی، اظهار داشت: در این مقاله توانستیم الگوریتمی برای ردیابی و شناسایی سامانه کم فشار قطبی طراحی نماییم به صورتی که میتوان از این الگوریتم برای مدلهای عددی و بالا بردن دقت پیشبینی های جهانی استفاده نمود.
وی اضافه کرد: این مقاله با همکاری امین فضل کاظمی دانشجوی دکتری مؤسسه ژئوفیزیک اجرایی شد که میتوان گفت گامی به سمت توسعه مطالعات جنوبگان و افتخار ملی است.
فرجامی عنوان این مطالعه را فعالیت کم فشار در دریاهای پیرامونی قطب جنوب بیان کرد و اظهار داشت: کم فشارهای قطبی یک نوع از سامانه های جوی مناطق قطبی است که از خصوصیت هایی چون اندازه کوچک و مدت زمان ۳ تا ۶ ساعته در دریاهای پیرامونی قطبی برخوردار می باشد و باعث امواجی سهمگینی در سطح دریا می شود که این امواج برای دریانوردان و فعالان این عرصه بسیار خطرناک می باشد.
وی، دلیل بروز کم فشارهای قطبی را اختلاف دمای هوای روی یخ و سطح اقیانوسی دانست و خاطرنشان کرد: این جریان ها تهدیدی برای ایمنی در عملیات دریایی و فعالیت در مناطق قطبی مانند ماهیگیری، کشتیرانی و اکتشافات قطبی خواهد بود؛ به این دلیل برای انتقال محققان به منطقه جنوبگان باید تمهیدات لازم صورت گیرد.
رئیس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با تکیه بر این که در این پروژه توانستیم بانک داده ای از جریان های کم فشارهای قطبی تهیه نماییم، تصریح کرد: چالش های اصلی اجرای این مطالعات، اندازه کوچک، طول عمر کوتاه و شکل گیری های ناگهانی است. ولی دستاورد مهم آن ارتقای دانش علمی و مدلهای عددی این پدیده و عرضه پیشبینی ها و هشدارهای بهتر و دقیق تر از آب و هوای این منطقه می باشد.
فرجامی، شاخص بررسی کم فشارهای جوی را MCAO یا طغیان هوای سرد قطبی عنوان نمود و خاطرنشان کرد: نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که اغلب این سامانه ها در ماه های می، ژوئن و جولای شکل می گیرند و حداکثر تعداد سیستم های فعال در ژوئن و حداقل تعداد این سیستم ها در ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه است. وی افزود: ازاین رو با عنایت به معیارهای طوفان های در مقیاس مزو، کم فشارهای قطبی در طول ماه های گرم از نوامبر تا فوریه در مقایسه با ماه های سرد سال به صورت قابل توجهی کمتر است.
میرعلیرضا مهنا پژوهشگر ایرانی ساکن فرانسه ‏که سفر به جنوبگان را تجربه کرده است در مورد ‏جنوبگان و مسائل پیرامون آن مطالبی را بیان کرد و بر ‏اصلاح و تصحیح واژه های تخصصی تصریح کرد.‏
وی اضافه کرد: ما باید به برخی واژه که جز سواد ‏عمومی است توجه داشته باشیم و تلاش نماییم رسالت ترویج ‏فرهنگی را در جامعه پیش ببریم.‏
‏مهنا، فضای رسانه را در حوزه جنوبگان نابسامان توصیف کرد و در ادامه ضمن تاکید بر احتیاج به سواد رسانه ای و ‏سواد جغرافیایی، خواهان دقت بیشتر رسانه ها نسبت به ‏اخبار غیر مستند و غیر موثق در حوزه جنوبگان شد.‏
وی ضمن تاکید به ایجاد آگاهی در کشور و اذعان ‏عمومی، اظهار داشت: جنوبگان میراث جهانی مشترک بشریت ‏است و جمهوری اسلامی ایران هم باید در آنجا سهم و ‏فعالیت تحقیقاتی و بین المللی داشته باشد.‏
این پژوهشگر حوزه جنوبگان در مورد سفر به جنوبگان اظهار نمود: اطلاعات در ‏خصوص پوشاک، خوراک، لجستیک، آمادگی های ‏جسمانی و انفرادی و غیره در مسافرت به جنوبگان مهم می باشد ‏و تیم نه تنها باید در زمینه عمومی آموزش داشته باشند بلکه ‏باید ‏یک سری آموزش های تخصصی هم ببینند.‏
در ادامه نشست بهزاد لایقی معاون پژوهشی سازمان هواشناسی ‏کشور، جنوبگان را از منظر اقیانوس شناسی یکی از ‏عوامل اصلی اثرگذار در جریان های دریایی عنوان نمود ‏و اظهار داشت: جنوبگان در بحث تغییر اقلیم و عامل توزیع ‏انرژی نقش بسیار مهمی دارد.‏
وی در مورد اهمیت حضور جمهوری اسلامی ایران در جنوبگان ‏گفت: جنوبگان در واقع یک نمایش قدرت برای ‏کشورهای توسعه یافته است که در آنجا حضور پیدا می ‏کنند.‏
لایقی خاطرنشان کرد: به جهت اینکه کشور را در سطوح بالای ‏تصمیم گیری ببریم باید حضورمان در این نهادهای بین ‏المللی بیشتر باشد. ‏
وی در مورد شورایعالی اقیانوس شناسی کشور ‏مطالبی را عنوان نمود و در ادامه بر برگزاری جلسات ‏این شورا تصریح کرد.‏
مسعود صدری نسب رئیس مرکز مطالعات بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم در این جلسه ضمن تاکید بر برگزاری منظم تر جلسات شورایعالی اقیانوس شناسی، اظهار داشت: یکی از زمینه هایی که می تواند ما را به تحقیقات جنوبگان وارد کند همکاری در ۱۶ پروژه کشور اروگوئه در این حوزه می باشد. که با عنایت به روند الحاق کشورها به معاهده جنوبگان در سال۱۹۵۹، با حضور ۱۲ کشور، این معاهده به امضا رسید.
وی ضمن اشاره به تشکیل مؤسسه ملی قطب جنوبگان در اروگوئه، موفقیت این مؤسسه را مرهون انسجام ملی و تشکیل مؤسسه ملی قطب جنوبگان در این کشور عنوان نمود و خاطرنشان کرد: این مؤسسه با راهبری ۶ وزارت خانه دفاع، امور خارجه، مسکن، محیط زیست، رفاه و انرژی اداره می شود.
صدری نسب با تکیه بر این که این مؤسسه پس از ۴۴ سال پیوستن به معاهده جنوبگان فعال است، افزود: در ایران اقدام جدی برای پیوستن به معاهده جنوبگان صورت نگرفته است و گام برداشتن در این حوزه نیازمند همت ملی است.
وی، متولی تشکیل مؤسسه مطالعه جنوبگان در ایران را شورایعالی اقیانوس شناسی عنوان نمود و خاطرنشان کرد: این شورا در هشتمین جلسه خود تصمیم به تشکیل مؤسسه جنوبگان ایران را گرفت و این در شرایطی است که متاسفانه جلسات این شورا با تاخیر برگزار می گردد.
در ادامه نشست، آموزگار و مجیدی نیا مدرس دانشگاه ضمن ارائه پیشنهادات خود، مطالبی را در مورد اهمیت و لزوم حضور جمهوری اسلامی ایران در جنوبگان و همینطور نقش رسانه در انعکاس اخبار در این عرصه، مطرح نمودند.
در بخش پایانی این نشست، برای تلاش ها و فعالیتهای ارزشمند وحید چگینی در ایجاد مرکز ملی تحقیقات جنوبگان در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی و همینطور میرعلیرضا مهنا پژوهشگر ایرانی ساکن فرانسه که سال ها عمر خویش را صرف کاوش، مطالعه و تحقیق در حوزه جنوبگان کرده اند با اهدای لوح، مورد تقدیر قرار گرفتند.
قابل ذکر است این نشست به همت و تلاش مرکز ملی تحقیقات جنوبگان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار گردید. دبیر علمی آنرا حسین فرجامی رئیس این مرکز و دبیر اجرایی آنرا منوچهر محمدی بر عهده داشتند.


منبع:

1402/12/19
13:30:58
5.0 / 5
293
تگهای خبر: تحقیق , دانشگاه , سفر , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
گوپا