گزارش گوپا؛
تاریخ سازی زنان فناور ایرانی دستاوردهایی که جهانی شدند
به گزارش گوپا، این دفعه پیام ایران به جهانیان اینست که زنان ایرانی در حوزه فناوری هم می توانند تاریخ ساز باشند؛ خانمهایی که در فرآیند ساخت محصولات های تک و رشد اقتصاد دانش بنیان گامهای موثری برداشته اند.
خبرگزاری مهر، گروه دانش و فناوری- مهتاب چابک: حضور زنان سرآمد و خلاق در زمینه فناوری و نوآوری کشور در دهه های اخیر هرچند سیر صعودی داشته اما همچنان سهمشان نسبت به مردان چه در قسمت های تحقیقاتی و علمی و چه در قسمت خصوصی و کسب و کارهای فناورانه چندان قابل توجه و چشم گیر نیست؛ در تایید صحت این ادعا میتوان این آمار را عرضه داد که تنها ۱۲ درصد کسب و کارهای نوین و فناورانه از آن زنان ایرانی است.
در سوی دیگر در حالیکه ۲۷ هزار و ۲۳۷ نفر در هیأت مدیره شرکتهای دانش بنیان عضو هستند، تنها پنج هزار و ۱۵۴ نفر، معادل ۱۹ درصد کل اعضا به بانوان تعلّق دارد. هرچند بی انصافی است اگر نگوییم زنان ایرانی با همین سهم نسبتاً کم، در رویدادهای مختلف خوش درخشیده اند و توانمندی زن ایرانی را به رخ جهانیان کشیده اند. با این وجود این آمار هم قابل توجه است که تعداد بانوان مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکتهای دانش بنیان در ۳ سال گذشته رشد خوبی را تجربه کرده است. تعداد مدیران زن فناور از ۱۰۹۲ نفر در سال ۱۴۰۰ به ۲۲۵۰ نفر تا پایان ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ رسیده است که رشد دو برابری را نشان داده است که از روندی امیدآفرین حکایت دارد.
در تازه ترین رویداد بین المللی، همین زنان ایرانی در حوزه فناوری تاریخ ساز شدند به صورتی که ۴ بانوی کارآفرین ایرانی در مسابقه شرکتهای نوآفرین زنان بریکس که یکی از برنامه اصلی مجمع کارآفرینان بریکس محسوب می شود، برنده جایزه این مسابقه شدند. در این رویداد ۱۰۰۰ پروژه از ۳۰ کشور جهان ثبت نام شده بود که در نهایت ۲۶ پروژه از ۱۴ کشور برگزیده شدند و در بین این ۲۶ پروژه، ۴ مورد متعلق به بانوان نوآفرین برتر ایرانی بوده است.
چالش های زنان فناور؛ از ناکافی بودن سرمایه برای تولید تا بروکراسی زیاد
با تغییر دولت ها، عموماً مسئولین متولی از ایده آل هایشان برای حضور زنان در زمینه فناوری و نوآوری و ضرورت افزایش مشارکت آنها در این زیست بوم سخن می گویند اما باید گفت چالش ها، موانع بسیاری را پیش روی زنان کارآفرین و فناور قرار داده است. ناکافی بودن سرمایه اولیه برای تولید انبوه محصولات دانش بنیان مانع بزرگی است که مسیر پیشرفت را برای زنان آهسته تر می کند، بروکراسی بسیار زیاد و مسیر دشوار برای دریافت مجوزهای لازم برای تولید یا به کارگیری محصولات، فقدان راه های ارتباطی موثر برای دریافت حمایت های ملی و نبود یک مسیر مشخص و مجزا برای پشتیبانی از بانوان کارآفرین از دیگر چالش هایی به حساب می آید که زنان فناور از آن گلایه مند هستند.
امیدواری برای رفع موانع کنش گری زنان
حسین افشین معاون علمی رئیس جمهور در دولت چهاردهم در اقدامی ۲ زن را بعنوان مشاوران خود منصوب کرده است که این انتصاب در دو وجه قابل ملاحظه و حائز اهمیت است؛ نخست توجه به حضور زنان در پست های مدیریتی و دیگری آن که میتوان این اقدام را امید به برداشتن گامی تازه برای ارتقای جایگاه زنان و تسهیل شرایط و رفع موانع برای کنش گری بانوان در زیست بوم فناوری و نوآوری تلقی نمود.
مقوله مدیریت زنان در زیست بوم دانش بنیان و به رسمیت شناختن توانمندی هایشان در این عرصه موضوعی است که توجه و حمایت بیشتری را چه به لحاظ زیرساختی و چه تحقق ظرفیتهای قانونی از دستگاههای متولی به خصوص معاونت علمی طلب می کند؛ این زنان فناور با مدیریت بر شرکتهای دانش بنیان، در افزایش اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی، پاسخ به نیازهای کشور و همینطور کمک به ارزآوری و رشد اقتصاد دانش بنیان قدم های موثری برداشته اند.
خبرگزاری مهر در جهت عمل به رسالت رسانه ای خود و شناساندن و معرفی زنان سرآمد و فناور ایرانی با بعضی از آنها که با کسب جایزه رویداد بریکس، تاریخ سازی کرده اند، گفتگو داشته است؛ در این گفتگوها این مدیران در رابطه با دستاوردهای فناورانه و چالش های پیش روی فعالیت فناورانه خود سخن گفته اند که در ادامه می خوانید.
یکی از زنان سرآمد ایرانی دکتر اعظم کرمی دارای دکتری مهندسی برق مخابرات سیستم است که با مدیریت بر یک شرکت دانش بنیان و گردآوری فارغ التحصیلان و نخبگان دانشگاهی، خدمات و محصولات فناورانه نرم افزاری و سخت افزاری را در زمینه های هوش مصنوعی و رباتیک، پهپاد و تکنولوژی های وابسته، سنجش از دور، مانیتورینگ هوشمند، داده کاوی، اینترنت اشیاء عرضه نموده است.
محصولی دانش بنیان که جایزه جیتکس دبی را از آن خود کرد
یکی از محصولات این شرکت که برنده جایزه مسابقه شرکتهای نوآفرین زنان بریکس و جیتکس دبی شده، «پهپاد تخصصی پایش خطوط انتقال برق» نام دارد. کرمی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به این که TRL (سطح آمادگی فناوری) این محصول ۸ است، در رابطه با خصوصیت های پهپاد توضیح داد و اظهار داشت: این پهپاد دوربینی باکیفیت و با زوم بالا دارد و می تواند عیوب خطوط انتقال نیرو را ردیابی کند. این پهپاد همینطور با استفاده از فناوری اسلم (SLAM) محلی سازی و نقشه برداری همزمان فاصله را با دکل برآورد می کند.
ساخت پهپادی با زوم ۳۰ برابر برای مانیتورینگ تاسیسات
این مدیرعامل زن دانش بنیان که عضو هیأت علمی دانشگاه کرمان هم هست، ضمن تاکید بر این که بیشتر از نیمی از کارمندان این شرکت خانم و از فارغ التحصیلان دانشگاه های خوب کشور به شمار می روند، اظهار داشت: پهپادی که در این شرکت طراحی و ساخته شده در پایش و مانیتورینگ تجهیزات و تاسیسات صنایع مختلف به کار می آید. ناوبری مبتنی بر پردازش تصویر و مستقل از جی پی اس، قابلیت ناوبری اطراف میدان مغناطیسی بالا، پرواز اتوماتیک، اسکن بصری اطراف، ردیابی خطوط انتقال برق، مجهز به حسگرهای متناسب با نیاز کارفرما، دوربین تصویربرداری با زوم ۳۰ برابر از خصوصیت های این پهپاد محسوب می شود.
وی یکی دیگر از محصولات دانش بنیان این شرکت را ساخت نرم افزار AFTL برای تشخیص هوشمند عیوب تجهیزات خطوط انتقال و فوق توزیع برق عنوان نمود و اظهار داشت: این محصول به وسیله الگوریتم یادگیری عمیق، قابلیت تشخیص اتوماتیک بیشتر از ۸۰ نوع از عیوب الکتریکال، مکانیکال و فونداسیون را دارد. این محصول در شرکتهای زیرمجموعه صنعت برق، حوزه تعمیرات و نگهداری صنایع دارای پست ها و خطوط انتقال و فوق توزیع به کار می آید.
همت یک بانوی کارآفرین برای ساخت محصولات در حوزه توانبخشی عصبی
یک شرکت دانش بنیان دیگر که با مدیریت یکی از بانوان نوآفرین کشور اداره می شود، برای بهبود کیفیت زندگی بیماران دچار اختلالات مغز و اعصاب، محصولات نوینی را تولید و به بازار عرضه نموده است. سیده فاطمه حسینی مدیر عامل این شرکت با همراهی تیمی خبره متشکل از پزشکان، متخصصان علوم اعصاب و مهندسان الکترونیک، مکانیک و مهندسی پزشکی گامی موثر در حوزه توانبخشی عصبی برداشته است. محصول دانش بنیان این شرکت «قاشق یار هوشمند» نام دارد که با فناوری بیوفیدبک به اشخاصی که بر اثر عوارض سالمندی، پارکینسون، سکته مغزی به لرزش دست گرفتار شده اند، کمک می نماید به سادگی کنار غذا را میل کنند.
ایران سومین کشور سازنده «قاشق هوشمند» پس از آمریکا و چین
مدیر این شرکت دانش بنیان در اینباره به خبرنگار مهر اظهار داشت: این دستگاه می تواند تا ۸۵ درصد لرزش دست را بکاهد و در نتیجه محتویات غذا به سادگی داخل قاشق باقی بماند. در واقع الگوریتم ها هوشمند در تعامل با حسگرهای دقیق به کار رفته در قاشق یار، قادرند به صورت خودکار لرزش دست را از حرکت ارادی تمایز دهند. سیستم پایدار ساز نویت، الکتروموتورهای تعبیه شده در بدنه دستگاه را به نحوی کنترل می کند که سبب خنثی شدن عمده لرزش ها می شود. این بانوی کارآفرین در ادامه تصریح کرد که تنها دو شرکت در آمریکا و چین موفق به تجاری سازی این محصول شده اند و هم اکنون این شرکت با فناوری منحصر به فرد «میراکننده تعادلی» موفق شده است با مرتفع ساختن ضعف های موجود در این محصولات خارجی، با اثربخشی بیشتر و عملکردی رقابتی مبادرت به تولید محصول کند و آنرا به بازار عرضه نماید.
گلایه های یک بانوی فناور از تبعیض در فضای اشتغال فناورانه
دکتر مرضیه ابراهیمی بانوی دیگر فناور کشورمان است و گلایه مندی خویش را در فضای کسب و کار فناورانه این طور مطرح می کند که کریدورهای بانوان و آقایان در فضای اشتغال فناورانه یکسان است و با عنایت به شبکه سازی وسیع آقایان در این عرصه، بانوان در نوبت های آخر قرار می گیرند. او که برنده جایزه رویداد بریکس هم هست، درخواست هایی از متولیان حوزه فناوری دارد همچون این که محصولات و فناوری های دانش بنیان ها، برای جذب سرمایه گذاران و متقاضیان خارجی توسط رایزنان فناوری در بریکس معرفی شود. خواسته دیگر دکتر ابراهیمی اینست که در تأمین سرمایه اولیه برای تولید انبوه محصولات با هدف تجاری سازی و صادرات در سطح بین الملل از جانب نهادهای متولی ساز و کاری درنظر گرفته شود.
طرح نوآورانه دانش بنیان ها برای درمان بیماران سرطانی / ایجاد بانک سلول های ایمنی
این بانوی موفق، مدیرعامل شرکت دانش بنیان کیان ایمن سلول است که در حوزه فناوری و نوآوری درمان بیماران سرطانی با استفاده از روش های نوین فعالیت می کند. این شرکت دو کار آزمایی بالینی در سطح فاز یک با همکاری پژوهشگاه رویان و بیمارستان حضرت رسول اکرم انجام داده که اولین همکاری در حوزه فراوری انواع سلول های ایمنی و سلول های خونی برای درمان سرطان و همکاری دوم در حوزه ارائه خدمات سلولی شامل (فروش رده سلولی سرطانی، کشت دو بعدی و سه بعدی سلول های سرطانی، تست سمیت دارویی بر سلول های سرطانی و سلول های بنیادی سرطان) بوده است.
این بانوی فناور که عضو هیئت مدیره پژوهشگاه رویان هم هست، در معرفی طرح نوآورانه این شرکت به خبرنگار مهر اظهار داشت: این طرح در رابطه با «ایجاد بانک سلول های ایمنی» بوده که برای درمان بیماران سرطانی قابل استفاده می باشد. سلول های ایمنی در افراد سالم می توانند ساز و کاری را برای درمان بیماران سرطانی فراهم آورد و این سلول ها، به صورت طبیعی خاصیت تشخیص سلول های سرطانی و از بین بردن آنرا دارند. این سلول ها همینطور توانایی حذف عفونت های ویروسی و افزایش بقای پیوند سلول های بنیادی در بیماران دچار سرطان را دارند.
وی ضمن بیان این مطلب که ما در کشور نیازمند ساختارها و بسترهای مناسب برای مهندسی سلول های ایمنی هستیم و خوشبختانه فعالیت این شرکت منجر به ایجاد این بستر زیربنایی شده تا این سلول های ایمنی در دسترس باشند، تصریح کرد: این سلول ها علاوه بر این که در درمان استفاده می شوند در آینده می توانند برای مهندسی ژنتیک مورد استفاده قرار گیرند. جداسازی سلول های ایمنی از خون محیطی، جداسازی سلول از خون بندناف، کشت و تکثیر و فعال سازی این سلول ها از خدمات شرکت محسوب می شود. هم اکنون مجوز حداقل دست ورزی را از سازمان غذا و دارو دریافت کرده ایم و امیدواریم بزودی مجوز نهایی برای شروع فعالیت صادر شود.
ساخت «پلتفرم جامع احراز هویت دیجیتال» با مدیریت یک بانوی نوآفرین
شرکت دانش بنیان دیگری که به سراغ آن رفتیم، شرکتی موثر در حوزه هوش مصنوعی است که با مدیریت نفیسه حاتمی خواه، «پلتفرم جامع احراز هویت دیجیتال» را عرضه کرده است. این شرکت دانش بنیان با استفاده از به روزترین الگوریتم های هوش مصنوعی موفق شده تا فرآیندهای احراز هویت دیجیتال و همینطور امضای دیجیتال را برای کسب و کارها در سریع ترین زمان پیاده سازی کند و نقشی در توسعه اقتصاد دیجیتال و همینطور تحول دیجیتال در ایران داشته باشد.
این پلت فرم دیجیتال در حوزه بانک و خدمات مالی، ارتباطات و اپراتور موبایل، صرافی ارز دیجیتال، بورس، بیمه و سرمایه گذاری به کار می آید. به صورت مثال از آنجا آمار جرائمی نظیر سرقت هویت و جعل هویت در فضای مجازی بالا رفته است، سواستفاده از هویت های سرقت شده، نهادها و سازمان ها همچون صرافی ارز دیجیتال را به استفاده از احراز هویت دیجیتال وا داشته است. خیلی از شرکت ها و کمپانی های بزرگ دنیا به درک درستی از کاربرد عمل احراز هویت دیجیتال برای شناسایی کاربران خود رسیده اند. پیشتر شرکت ها با چالش هایی مواجه بودند که عرضه خدمات آنها را کند می کرد و فرآیند احراز هویت دیجیتال، بسیار از مشکلات را حل کرده است. مثالی دیگر این که با احراز هویت دیجیتال در حوزه ارز دیجیتال، جلوی خیلی از اقدامات غیرقانونی در ارتباط با پولشویی گرفته می شود. از طرفی با عنایت به ماهیت احراز هویت دیجیتال، کاربر و صرافی می توانند در سایه امنیت و اطمینان فعالیت کنند.
نکته پایانی
چنین دستاوردهای فناورانه ای که با مدیریت زنان موفق ایرانی به منصه ظهور رسیده و بعضاً بعضی از همین محصولات همگام با دانش روز دنیاست، نشان دهنده آن است که زن ایرانی نه تنها در حوزه های ورزشی، هنری، اجتماعی و … که در حوزه فناوری و نوآوری هم می تواند تاریخ ساز باشد؛ هر چند در این راه دشواری ها کم نیست و بعضاً شکاف جنسیتی و مردانه بودن زیست بوم فناوری به مثابه یک دافعه اجتماعی برای زنان عمل می کند و به آنها این حس را القا می کند که در اقلیت هستند اما اساسا معاونت علمی و فناوری با همکاری معاونت امور زنان ریاست جمهوری می تواند با فراهم کردن زیرساخت ها و ایجاد بستر مناسب و همینطور تسهیل فرآیند کار با حذف بروکراسی ها در کاهش این تبعیض ها موثر باشد.
بحث تأمین مالی و افزایش هزینه ها برای تجاری سازی محصولات دانش بنیان یکی از دغدغه های مهم مدیران زن فناور به حساب می آید که در همین رابطه معاون راهبردی معاونت علمی اخیرا وعده داده با عنایت به افزایش هزینه های تأمین مالی این شرکت ها، تلاش می کنند با استفاده از ظرفیتهای قانونی مانند قانون جهش تولید دانش بنیان، این هزینه ها را کم کند.
در دوره جدید، معاونت علمی رویکرد خویش را بر افزایش مشارکت زنان در زیست بوم فناوری و نوآوری قرار داده و از آنجائیکه بانوان ایرانی پتانسیل و ظرفیت خویش را در این عرصه به اثبات رسانده اند و در سوی دیگر با عنایت به نقش غیرقابل انکارشان در کمک به رشد و توسعه اقتصاد دانش بنیان، به نظر می آید این امر نوید بخش تغییرات مثبت در حوزه فناوری برای زنان متخصص و خوش فکر ایرانی خواهد بود.
منبع: goopa.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب