امروز، 21 فروردین؛

زادروز رابرت وودوارد، برترین شیمیدان آلی قرن بیستم

زادروز رابرت وودوارد، برترین شیمیدان آلی قرن بیستم

گوپا زادروز رابرت وودوارد، برترین شیمیدان آلی قرن بیستم


به گزارش گوپا به نقل از ایسنا، "رابرت برنز وودوارد" (Robert Burns Woodward)، در 10 آوریل 1917 (21 فروردین) در بوستون متولد شد. او سهم بزرگی در كمك به شیمی آلی مدرن به خصوص در سنتزها و تعیین ساختار پیچیده مواد طبیعی داشت. به باعث خدمات علمی این دانشمند، جایزه نوبل شیمی در سال 1965 به او اهدا شد. از نظر بسیاری، وودوارد، برترین شیمیدان آلی قرن بیستم است.
در سال 1934، رابرت وودوارد توانست وارد دانشگاه "ام آی تی"(MIT) شود، ولی به علت نتایج ضعیف، از ادامه تحصیل محروم شد. در ترم پاییز 1935، دانشگاه مجددا به وی فرصت ادامه تحصیل داد تا اینكه توانست از این دانشگاه فارغ التحصیل شود. وودوارد، نخستین كار تحقیقاتی مهم خویش را در اوایل دهه چهل میلادی با انتشار چندین مقاله در مورد توضیح كاربرد طیف بینی فرابنفنش در تشریح ساختار مواد طبیعی انجام داد. او اطلاعات تجربی بسیاری را جمع آوری كرد و سپس با مطالعه و بررسی آن ها، قوانینی را مشخص كرد كه به نام خود وی یعنی "قوانین وودوارد" (Woodward's rules) شهرت یافته اند.
در سال 1944، وودوارد به كمك محقق دوره ی فوق دكترای خود، "ویلیام ون اگرز دورینگ"(William von Eggers Doering)، گزارشی را در مورد تركیب "آلكالوئید كینین"(alkaloid quinine) تهیه كرد كه برای درمان بیماری مالاریا از آن استفاده می شد. در خلال دهه 40 میلادی، وودوارد توانست خیلی از تركیبات پیچیده طبیعی شامل كینین، كورتیزون، استریكنین، لیزرجیك اسید، رزرپین، سبزینه یا كلروفیل، سفالوسپورین و كلشیسین را مشخص نماید. همینطور موفق شد دوران جدیدی را در علم شیمی آلی خلق كند كه برخی اوقات از آن بعنوان "عصر وودواردین" ('Woodwardian era') هم یاد می گردد.


رابرت وودوارد در خلال جنگ جهانی دوم بعنوان مشاور در پروژه ی پنیسیلین فعالیت می كرد. او روش طیف بینی فروسرخ را برای خوردگی شیمیایی جهت مشخص كردن ساختار مولوكول های پیچیده به كار برد. او با استفاده از این روش توانست ساختار مولكول های پیچیده ای چون كربومیسین و اكسی تتراسایكلین را مشخص نماید.
وودوارد در طول عمر خود بیش از 200 مقاله علمی منتشر نمود و تحقیقات گسترده ای در علم شیمی آلی از خود به یادگار گذاشت. او توانست دانشجویان دكترا و فوق دكترای بسیاری را آموزش دهد كه خیلی از آنان از دانشمندان و اساتید بزرگ دنیای علم محسوب می شوند.
سطح عمیق دانش شیمی و همینطور قابلیت بی نظیر وودوارد در به كارگیری مفاهیم آكادمیك بصورت كاربردی، وی را به بزرگترین دانشمند شیمی آلی قرن بیستم میلادی تبدیل كرد. وودوارد توانست بیش از 20 مدرك علمی افتخاری شامل هفت دكترای افتخاری از دانشگاه های بزرگی چون هاروارد و كمبریج دریافت كند. وی در كنار تمام این افتخارات، موفق به دریافت جایزه نوبل شیمی در سال 1965 شد.
رابرت وودوارد در 8 جولای 1979 و در ۶۲ سالگی، چشم از جهان فروبست.



1397/01/21
14:42:53
5.0 / 5
5216
تگهای خبر: دانشگاه , دانشمند , ساخت , علم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
گوپا